WONING KOPEN IN SPANJE

Als u van plan bent een woning te kopen aan de Costa del Sol, zijn er een aantal richtlijnen waarover wij u graag informeren, zoals bijvoorbeeld de ´kosten koper´ en het verloop van het aankoop proces. Ondanks het feit dat geen enkele aankoop exact hetzelfde verloopt, vindt u hieronder de standaard regels en voorwaarden die gelden in Andalusia. Onze partner in Spanje helpt u graag indien u hierna nog verdere vragen heeft!

Het vinden van de juiste woning.

Dit gebeurd meestal al in Nederland of België, met het zoeken naar eventuele opties via het internet. Wij hebben een zeer uitgebreid aanbod van ongeveer 1.000 woningen in eigen beheer en meer dan 20.000 via ons netwerk. Het aanbod op onze website is slechts een deel daarvan.

U kunt via onze website direct extra informatie opvragen over de aangeboden bestaande en nieuwbouw objecten om te kijken of deze passen bij de woning die u zoekt. Tevens zullen wij u dan een aantal alternatieven aanbieden, waarvan wij denken dat ze óók interessant voor u kunnen zijn.
Tevens zullen wij u informeren over andere, maar misschien wel net zo belangrijke aspecten als, waar zijn de beste scholen, restaurants, Nederlandstalige clubs, sportscholen en golfbanen.

Bij aankomst in Spanje zal een Nederlandstalige vertegenwoordiger van onze partner in Spanje u begroeten op het vliegveld of bij uw hotel of accommodatie om de woningen te bezichtigen en u tegelijkertijd kennis laten maken met de directe omgeving!

U heeft uw droomhuis gevonden!

Zodra u de woning van uw dromen gevonden heeft, is de volgende stap het uitbrengen van een bod. De vraagprijs bij een bestaande woning in namelijk in de meeste gevallen onderhandelbaar. Bij nieuwbouw projecten wordt niet tot nauwelijks onderhandeld over de prijs. 
Onze partner in Spanje zal de onderhandelingen namens u voeren met de verkoper en zodra er een akkoord wordt bereikt over de uiteindelijke prijs en overige randvoorwaarden, zal er een reserveringscontract opgesteld worden. Deze wordt door zowel de koper als verkoper getekend, waarbij de koper een aanbetaling dient te betalen van 6.000,- Euro.
Op dit moment wordt de woning uit de verkoop gehaald voor een periode van 14 dagen, zodat uw advocaat kan controleren of alle documentatie van de woning in orde is. Onze partner in Spanje werkt nauw samen met zowel Nederlandse als Belgische advocaten om dit proces voor u zo eenvoudig mogelijk te maken.

Voorlopig koopcontract.

Als alle documenten gecontroleerd zijn, wordt er normaliter een voorlopig koopcontract getekend waarin de prijs, de opleverdatum, en eventuele inboedel vermeld worden. Bij het tekenen van dit contract betaald de koper 10% van de koopsom aan de verkoper met aftrek van de 6.000,- Euro, welke reeds betaald is als aanbetaling. Dit contract wordt normaliter 2 tot 4 weken na de aanbetaling getekend.
Mocht u kiezen voor het kopen van een nieuwbouw projekt in Spanje, zal het percentage tussen de 30% en 40% van de aankoopprijs bedragen!

De overdracht.

De overdracht vindt in Spanje altijd plaats bij de notaris! Op de afgesproken datum komen zowel de koper als verkoper samen bij de notaris. Deze heeft in samenwerking met onze partner in Spanje en uw advocaat de nieuwe eigendomsakte opgesteld. Op dit moment betaald u de overige 90% plus de kosten koper. U krijgt bij de notaris ook de sleutels overhandigd! GEFELICITEERD!!!

De overdrachtsbelasting op bestaande woningen tot 400.000,- Euro is momenteel 8%, van 400.001,- tot 700.000,- Euro 9% en boven 700.000,- 10%. Daarnaast zijn de overige kosten ook voor rekening van de koper. Deze bedragen rond de 2 tot 2,5% van de aankoopprijs. De verkoper dient alleen de plusvalia, een lokale belasting te betalen.
Mocht u kiezen voor een nieuwbouw woning, dan wordt er geen overdrachtsbelasting maar BTW betaald over de prijs. Deze bedraagt op dit moment 10%. De overige kosten bij nieuwbouw bedragen ongeveer 3% van de prijs.

Alle hier vermelde informatie is correct tijdens het publiceren van dit artikel in November 2017 en is bedoeld ter informatie voor het kopen van een woning aan de Costa del Sol. De inhoud van deze tekst bevat geen contractuele waarde.

Translate »